Copernicus Academy CZ newsletter 04/2024 View online
Copernicus Academy CZ newsletter
Copernicus Academy CZ newsletter
Duben 2024
copernicus-academy.cz

Nové číslo newsletteru Vám přináší novinky ze světa GIS a DPZ, nové akce v projektu Copernicus Academy CZ a možnosti jak si vylepšit znalosti a svůj životopis absolvováním online kurzů GIS či DPZ.

 

Kdy bude vytvořeno digitální dvojče Země (Digital Earth)?

Tvorba digitálního dvojčete Země patří mezi současné nejvýznamnější výzvy na poli vědy, výzkumu a uživatelských aplikací. Geoinformační a DPZ disciplíny mají v této iniciativě svou nezastupitelnou roli. Dne 13. května 2024 proběhne v prostorách Karolina v Praze informační den k DIGITAL EARTH. Seminář představí současný stav a budoucí plány tvorby digitálního dvojčete Země. Účastníci semináře se dozví dosažený pokrok, vědeckou a společenskou relevanci Digital Earth a mezinárodní a mezioborové souvislosti. Zahraničními řečníky Katrin Hintze (ESA) a Jakubem Dabrowski (Evropská komise) budou podrobně představeny dvě klíčové evropské iniciativy v této oblasti – Digital Twin Element (DTE) a Destination Earth.

Registrace a bližší informace o programu zde.

Copernicus klimatický atlas přináší novou dimenzi přístupu ke klimatickým datům

V době, kdy se svět potýká s dopady změny klimatu, nebyly nikdy naléhavěji zapotřebí dostupné nástroje k pochopení měnícího se klimatu. Copernicus Interactive Climate Atlas (C3S Atlas) je nový výkonný nástroj, který má pomoci tvůrcům politik i dalším uživatelům klimatických služeb analyzovat a interpretovat klimatická data. Atlas je webová aplikace služby Copernicus Climate Change Service (C3S), která umožňuje flexibilní zkoumání a analýzu změn klimatu pomocí dat, jež jsou k dispozici v úložišti klimatických dat C3S (CDS).

Další podrobnosti o praktickém využití atlasu naleznete zde.

Zdroj: Copernicus.

Aplikace EarthMap - užitečný nástroj pro regionální analýzu pomocí prostorových dat

Moderní geoinformační aplikace umožňují sběr geografických údajů pouhým kliknutím do daného místa na Zemi. Jednou z aplikací, která tyto služby umožňuje, se nazývá EarthMap. EarthMap je nástroj pro rychlou multitemporální analýzu životního prostředí a klimatu založený na Google Earth Engine a vyvinutý v rámci iniciativy FAO Open Foris. Umožňuje prostorovou analýzu typu "klikni a ukaž" často v dlouhé časové řadě pomocí velkého množství datasetů v oblasti monitorování povrchu či klimatu. K dispozici je i manuál k této užitečné aplikaci.

Zdroj: EARTHMAP.

Copernicus nejsou pouze družicová data, prozkoumejte jeho in-situ datové zdroje

Program Copernicus transformuje informace z různých zdrojů do operativních datových služeb. Tyto služby se též opírají o měření shromážděných z pozemních, námořních nebo leteckých monitorovacích systémů, jakož i o pozemní referenční nebo pomocná data, souhrnně označovaná jako data "in situ". In-situ složka Copernicus programově rozvíjí a nabízí otevřenou dostupnost dat z pozemního měření, která poskytují užitečnou doplňkovou informaci k družicovým datů. Jako zástupce lze uvést LUCAS (Land Use/Cover Area frame statistical Survey). Systém LUCAS je pravidelně opakující se plošné land use/land cover in-situ šetření, jehož údaje jsou shromažďovány na základě přímých pozorování prováděných geodety v terénu. Například během sběrové kampaně v roce 2018 navštívilo 750 terénních geodetů přibližně 240 000 lokalit přímo v terénu.

Tento dataset je volně k dispozici společně s popisem na stránkách Eurostatu

 

Zdroj: Eurostat.

Webináře k European Ground Motion Service

Na květen a červen je připravena nová série webinářů, která se věnuje European Ground Motion Service (EGMS)! Tato dvoudílná série vás vybaví všemi nástroji, které potřebujete, abyste mohli využívat výhod EGMS.

První webinář se zaměří na základy: přístup k datům, výběr zájmových oblastí a překrývání dat EGMS s jinými vrstvami GIS. Ve druhé části odborníci představí příklady, které ukazují různorodé aplikace dat EGMS na využívání přírodních zdrojů, geologická nebezpečí, městské oblasti a infrastrukturu a přizpůsobení se klimatu.

Registrujte se zde.

 

Zdroj: Copernicus.

Nový globální dataset výšek stromů s prostorovým rozlišením 1 m

Meta ve spolupráci s World Resources Institute vytvořila globální mapu výšek stromů s rozlišením jednoho metru, což prakticky umožňuje umožňuje detekci jednotlivých stromů na celosvětové úrovni. Mapa výšky stromů umožňuje přesnější měření a monitorování lesů, což je klíčové pro správu uhlíkových kreditů a efektivní boj proti změně klimatu. Tento průlom využívá nejnovější vývoj v oblasti umělé inteligence a dat DPZ. Použitý model byl natrénován na 18 milionech satelitních snímků (snímky s 0,5 metrovým prostorovým rozlišením od společnosti Maxar Technologies). Data a modely jsou nyní volně dostupné a mohou být využívány i pro komerční účely.

Více informací se dozvíte v tomto článku nebo vědecké publikaci.

 

https://sustainability.fb.com/wp-content/uploads/2024/04/worldmap-2500.jpg?w=1536

Zdroj: Meta Sustainability.

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru!

Pokud vás novinky v tomto newsletteru zaujaly a chcete se dozvědět o podobných příležitostech a akcích v budoucnu, neváhejte se přihlásit k odběru newsletteru.

Přihlášení se k odběru můžete pod tímto odkazem.

Newsletter najdete vždy také na LinkedIn výzkumné skupiny EO4Landscape a na facebookové stránce Katedry aplikované geoinformatiky a kartografie. Nezapomeňte nás tedy sledovat i na těchto sociálních sítích.

Přihlásit se k odberu novinek

Newsletter Vám připravili:
doc. RNDr. Přemysl Štych, Ph.D., Mgr. Daniel Paluba, RNDr. Josef Laštovička, Ph.D., Lucie Havelková a Kateřina Spudilová

facebook  linkedin  instagram