Copernicus Academy CZ newsletter 05/2024 View online
Copernicus Academy CZ newsletter
Copernicus Academy CZ newsletter
Květen 2024
copernicus-academy.cz

Nové číslo newsletteru Vám přináší novinky ze světa GIS a DPZ, nové akce v projektu Copernicus Academy CZ a možnosti jak si vylepšit znalosti a svůj životopis absolvováním online kurzů GIS či DPZ.

 

10.6. 2024 - Zrození evropského digitálního dvojčete Země

Tvorba digitálního dvojčete Země brzy protne významný milník, když evropský systém Destination Earth bude oficiálně spuštěn ze superpočítačového centra LUMI ve finském Kajaani. Dne 10.6. 2024 výkonná místopředsedkyně Evropské komise pro “Europe Fit for the Digital Age” Margrethe Vestagerová slavnostně otevře světu evropské digitální dvojče Země. Tuto přelomovou událost bude možno sledovat prostřednictvím živého přenosu. Více info zde.

Umělá inteligence a DPZ

Umělá inteligence (AI) je zásadním nástrojem, který formuje současný pokrok. Dálkový průzkum Země patří mezi oblasti s vysokým potenciálem využití a rozvoje AI. To je zvláště patrné v programu Copernicus, kde se stále více využívají algoritmy AI ke zpracování rozsáhlých datových toků z družic Sentinel. Toto spojení AI a velkého množství (big data) družicových dat umožňuje širokou škálu aplikací v různých oblastech. Spojeni AI a družicových dat nebývalým způsobem rozšiřuje možnosti zpracování dat - od rychlého rozpoznání změn životního prostředí, jako je odlesňování nebo rozšiřování měst, až po sledování kvality ovzduší a teploty oceánů pro výzkum klimatu. Více info zde.

Zdroj: Copernicus programme

JupyterLab - seznam se s nejmodernějším prostředím pro zpracování Copernicus dat

JupyterLab je webové prostředí, které umožňuje efektivně pracovat s daty v rozhraní API Copernicus Data Space ekosystému. Ať už jsi zkušený vědec či student, který právě proniká do tajů družicových dat, služba JupyterLab nabízí uživatelsky přívětivý a efektivní způsob, jak využít potenciál moderních analytických nástrojů a široké nabídky dat. Seznam se s tímto prostředím a pokročile analyzuj a zobrazuj výsledky svých analýz bez nutnosti stahování velkých datových sad. Přístup a výukové materiály zde.

Zdroj: JupyterLab

Znáte Global flood monitoring, produkt monitorující záplavy po celém světě v téměř reálném čase?

Produkt Global Flood Monitoring (GFM) je novým nástrojem služby Copernicus Emergency Management Service, který zajišťuje nepřetržité satelitní monitorování všech povodňových událostí po celém světě. Produkt GFM zjišťuje a mapuje nejnovější zaplavené oblasti pomocí zpracování a analýzy všech pořízených satelitních snímků Sentinel-1 SAR v téměř reálném čase.

Vyzkoušejte si nový bezplatný online kurz od Copernicus EMS a dozvíte se více.

Zdroj: Twitter Copernicus EMS

Webinář zaměřený na DPZ v humanitárních aplikacích

NASA ARSET organizuje webinář na aplikace dálkového průzkumu Země v humanitárních aplikacích. Toto třídílné školení představí strategie mapování místních klimatických podmínek a identifikace rizik, kterým čelí komunity uprchlíků a vysídlených osob po celém světě. Webinář proběhne online ve dnech 6., 13. a 20. června 2024. Registrace nutná.

Více informací a registraci naleznete na stránkách webináře.

Zdroj: Twitter NASA ARSET

Online kurz na zpracování a analýzu InSAR dat

EarthScope Consortium organizuje ve dnech 5.-9. srpna 2024 pětidenní online kurz na zpracování a analýzu InSAR dat. Tento kurz se bude zabývat základní i pokročilou teorií InSAR, zpracováním InSAR pomocí výpočetního prostředí JPL/Caltech InSAR Scientific Computing Environment (ISCE), metodami pro zmírnění šumu v datech InSAR, přístupem ke standardním produktům InSAR ARIA a jejich přípravou pro analýzu časových řad pomocí nástrojů ARIA-tools. Demonstrována bude též analýza časových řad InSAR pomocí softwaru MintPy se základní interpretací a modelováním dat. 

Více informací, prerekvizity, lektory a registraci naleznete na oficiálních stránkách kurzu.

Zdroj: LinkedIn příspěvek od Mirza Muhammad Waqar

Online kurz na monitorování El Niño

Americká meteorologická společnost (AMS) pro satelitní meteorologii, oceánografii a klimatologii (SatMOC) nabízí kurz s názvem „Monitoring El Niño - Southern Oscillation and its Impacts on the Weather“ v červnu až červenci 2024. 

Tento kurz se bude skládat ze čtyř tříhodinových virtuálních školení a ukáže využití družicových dat o životním prostředí pro sledování cyklu El Niño - jižní oscilace (ENSO) a tří dopadů počasí, které jsou s cyklem ENSO běžně spojeny: povodně, sucho a nepříznivé počasí. 

Tento krátký kurz je primárně určen pro studenty bakalářského a magisterského studia na vysokých školách, ale přínosem bude i pro ostatní, kteří si chtějí rozšířit znalosti v oblasti družicového průzkumu životního prostředí.

Více informací a registraci naleznete na stránkách kurzu.

Zdroj: Twitter AMS

Online e-learningové kurzy OSN o využití vesmíru pro socioekonomický rozvoj

United Nations Office for Outer Space Affairs (UNOOSA) připravilo kompletní přehled všech e-learningových modulů a online zdrojů, které nabízí:

Zdroj: LinkedIn post UNOOSA

OpenSARLab, výpočetní prostředí pro pokročilé zpracovaní SAR dat

OpenSARlab je služba poskytující uživatelům trvalé, cloudové a uživatelsky přizpůsobitelné výpočetní prostředí. Uživatelé (většinou vědci a studenti) mají přístup k identickým prostředím obsahujícím stejný software a běžícím na stejném hardwaru. 

OpenSARlab je součástí tzv. OpenScienceLab, která představuje kolekci výpočetních prostředí JupyterHub. Vyvinula a provozuje ji Alaska Satellite Facility (ASF) a slouží ke vzdělávání a výzkumu s daty z NASA Distributed Active Archive Centers (DAAC).

Registrace je bezplatná a zahrnuje přístup do laboratoře OpenSARLab.

Zdroj: OpenSARlab.

Lidarová data z vesmíru? Ano! Seznamte se s misí GEDI

Mise Global Ecosystem Dynamics Investigation (GEDI) poskytuje laserové snímkování lesů a 3D dat Země s vysokým rozlišením z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). 

  • GEDI poskytne odpovědi na otázky, jak odlesňování přispělo ke koncentraci CO2 v atmosféře, kolik uhlíku budou lesy absorbovat v budoucnu a jak degradace biotopů ovlivní globální biologickou rozmanitost.
  • GEDI pozoruje téměř všechny tropické a mírné lesy pomocí samostatného laserového výškoměru na ISS
  • Data GEDI mají obrovskou hodnotu pro řízení lesních a vodních zdrojů, vědu o koloběhu uhlíku a předpovědi počasí.

Podívejte se na stránky výukových materiálů k misi GEDI, kde se dozvíte jak základní informace, tak se seznámíte s pokročilým zpracováním těchto dat v Pythonu.

Zdroj: webové stránky GEDI.

Rozvodnice ČR 1.-4. řádu od 1. července 2024 jako otevřená data

 

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) aktualizoval rozvodnice s využitím nejpřesnějších dostupných podkladů a od 1. července 2024 budou nové datové sady rozvodnic povodí 1. až 4. řádu dostupné jako otevřená data. Více informací najdete v jejich tiskové zprávě.

Zdroj: Twitter ČHMÚ

Přihlaste se k odběru našeho newsletteru!

Pokud vás novinky v tomto newsletteru zaujaly a chcete se dozvědět o podobných příležitostech a akcích v budoucnu, neváhejte se přihlásit k odběru newsletteru.

Přihlášení se k odběru můžete pod tímto odkazem.

Newsletter najdete vždy také na LinkedIn výzkumné skupiny EO4Landscape a na facebookové stránce Katedry aplikované geoinformatiky a kartografie. Nezapomeňte nás tedy sledovat i na těchto sociálních sítích.

Přihlásit se k odberu novinek

Newsletter Vám připravili:
doc. RNDr. Přemysl Štych, Ph.D., Mgr. Daniel Paluba, RNDr. Josef Laštovička, Ph.D., Lucie Havelková a Kateřina Spudilová

facebook  linkedin  instagram